Terugblik

IMG_4359

Terugblik 4 mei – De vrijheid omarmd
In de Nicolaaskerk werd donderdag 4 mei vanaf 19.00 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden gehouden ter nagedachtenis van allen die voor de vrijheid van ons land zijn gevallen.  Er werd stil gestaan bij het verhaal van Vreeswijker L. Hoegée die de bevrijding in 1945 heeft meegemaakt, bij een verhaal van een vluchteling uit Syrië L. Waaria die pas in dit land zijn vrijheid vond en in een interview vertelden twee scholieren van de Willem Alexanderschool, Erika Groenhuizen en Sanne den Oudsten, hoe zij vrijheid beleven en gedenken. De Batenbouwers zorgden voor indrukwekkende muzikale ondersteuning.
Na de bijeenkomst werd de traditionele stille tocht richting het monument aan de Nedereindseweg gehouden. Een lange stoet mensen liep over de straat waar vlak na de bevrijding nog slachtoffers zijn gevallen.

Bij het monument
Bij het monument hield de burgemeester zijn toespraak die als thema ‘de vrijheid omarmt’ had. Hij stond stil bij het feit dat er vanaf 1945 nog nooit een dag zonder oorlog is geweest op de wereld. De vrijheid moet altijd bevochten worden.  Stan Labrie (14 jaar), scholier van het Cals College las een gedicht van Ton de Gruijter voor.
Daarna volgde de officiële kranslegging. De eerste krans werd gelegd namens het gemeentebestuur van Nieuwegein door de burgemeester en de plv. voorzitter van de gemeenteraad. Daarna volgde organisaties van oud-militairen, vrouwen voor vrede, COC, politieke partijen en individuele burgers. De kranslegging werd afgesloten met het neerleggen van bloemen door heel veel leden van de Scouting uit Jutphaas en Vreeswijk.

Het comité kijkt terug op een mooie en zinvolle herdenking en wij bedanken alle mensen die daar een bijdrage aan hebben geleverd.IMG_4524

prijsuitreikingTerugblik 5 mei – Sport verbroederd

Op het zonovergoten Merweplein vonden, georganiseerd door de Nieuwegeinse Volleybal Club, SportID en het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein, sportieve activiteiten plaats voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Op grote luchtkussens konden de kinderen bij NVC kennismaken met beachvolleybal. Twaalf teams hadden zich aangemeld voor het Mini WK straatvoetbal. Omstreeks half 11 arriveerden de lopers van Atverni, na een nacht hardlopen vanuit Wageningen, onder luid applaus van alle aanwezigen met het bevrijdingsvuur op het Merweplein. Burgemeester Backhuijs hield een korte toespraak waarna hij het bevrijdingsvuur in Nieuwegein ontstak. De band iCatcher zorgde voor een feestelijke muzikale omlijsting. Om 13.00 uur kregen alle jongens en meisjes die deel hadden genomen aan het straatvoetbal hun prijs uit handen van de wethouder Sport, Hans Adriani en voorzitster van het Comité 4 en 5 mei Nieuwegein, Hennie Monrooij.