Programma 4 en 5 mei 2018

Op 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we onze vrijheid.. Ook in Nieuwegein staan we hierbij stil. .
Op 4 mei herdenken we de slachtoffers bij het monument aan de Nedereindseweg en zijn we om 20.00 uur twee minuten stil.

Voorafgaand aan de plechtigheden bij het monument is er in de Nicolaaskerk (Jutphasestraatweg 6) een herdenkingsbijeenkomst. Deze bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk.

De muzikale bijdrage tijdens de herdenkingsplechtigheid zal geleverd worden door de jonge harpiste Tra-Mi Nguyen. De Batenbouwers spelen Ammerland van Jacob de Haan.

Rietje de Haan-Kooistra vertelt tijdens de herdenkingsbijeenkomst haar verhaal
‘Het gouden schaartje’.
Rietje is geboren op Eerste Kerstdag 1940. Haar beide ouders zaten in het
verzet. Zij geeft nu lezingen en gastlessen over de oorlog op scholen in het hele land.

Om ca. 19.40 uur verzamelen de aanwezigen in de kerk, en anderen die zich willen aansluiten, zich buiten de kerk om vandaar in een stille tocht via de Utrechtsestraatweg naar het monument bij de Dorpskerk te lopen.

Om 20.00 uur is volgen 2 minuten stilte. Hierna dragen 2 Nieuwegeinse jongeren een gedicht van Nieuwegeinse dichter Ton de Gruyter voor. Daarna worden er kransen of bloemen gelegd.
Na afloop is er in ‘het Geinlicht’ naast de Dorpskerk (Nedereindseweg 1) de  gelegenheid om na te praten en kopje koffie te drinken.

Op 5 mei zijn er van 10.30 uur tot 14.00 uur activiteiten op De Markt (naast La Place).
Rond 10.45 verwelkomen we de lopers van Atverni die het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen hebben opgehaald. Vervolgens ontsteekt de burgemeester het bevrijdingsvuur. De coverband ‘Van de Witt’ treedt op. Voor kinderen is er de gelegenheid om te knutselen onder begeleiding van vrijwilligers van Bouwspeeltuin Jeugdland en er wordt gratis koffie met een lekkernij uitgedeeld.

Expositie

Verder is er tot eind mei in bibliotheek De tweede verdieping een expositie ‘Kind en Oorlog’, waar diverse kunstwerken en filmpjes, gemaakt door Nieuwegeinse basisschoolleerlingen te zien zijn.

Reacties zijn gesloten.