Programma 4 en 5 mei 2017

Het programma voor 4 en 5 mei 2017 is bekend. De twee belangrijkste data zijn natuurlijk 4 en 5 mei, maar het comité organiseert in de komende periode ook andere activiteiten en bijeenkomsten, waar u van harte voor bent uitgenodigd.

vanaf 12.00 – Lunchpauzelezing

Comité-lid Renée Blom houdt in de Nieuwegeinse bibliotheek ‘de Tweede Verdieping’ een lunchpauzelezing over Kind en oorlog . Deze begint om 12.00 uur. Renée vertelt hoe (oorlogs)geweld niet alleen direct slachtoffers treft, maar ook impact heeft op de volgende generaties. De toegang is gratis. Aanmelden: actie@detweedeverdieping.nu o.v.v. 4 mei.

vanaf 19.00 uur – Dodenherdenking
Om 19.00 uur begint de herdenkingsbijeenkomst in de Nicolaaskerk.

  • Remco Spithoven, Onderzoeker Hogeschool Utrecht en VU Amsterdam, houdt een toespraak met als titel ‘Beleefde Vrijheid’.
  • Twee jongeren van het ROC Veiligheid en Defensie vertellen over wat herdenken en vrijheid voor hen betekent.
  • De Batenbouwers en Flutes Connected van De Kom verzorgen de muziek. Deze bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk.

Om 19.40 uur start de Stille Tocht. De bezoekers van de bijeenkomst, het college van burgemeester en wethouders en veteranen wandelen in een stille tocht naar het monument aan de Nedereindseweg.
Om 20.00 uur wordt daar 2 minuten stilte gehouden, waarna het Wilhelmus wordt gespeeld door de Batenbouwers, de burgemeester houdt een toespraak en er wordt een gedicht van Ton de Gruijter voorgedragen. Tot slot worden er kransen en bloemen gelegd.

Na afloop is er in Het Geinlicht de gelegenheid een kopje koffie te drinken en nog even na te praten.

Tegelijkertijd vindt er in de Barbarakerk in Vreeswijk het herdenkingsconcert plaats door het NAS en het projectkoor. Het concert begint om 19.45 uur. Om 20.00 uur wordt ook daar 2 minuten stilte in acht genomen. De toegang is gratis. Op 3 mei wordt het concert ook gegeven en begint dan om 20.00 uur.

Op 5 Mei van 10.30 tot 12.00 uur – Ontsteken Bevrijdingsvuur

Het comité 4 en 5 mei houdt op 5 mei een activiteit op het Stadsplein om de vrijheid te vieren. Vanaf 10.30 uur wachten we met omwonenden, andere genodigden en voorbijgangers onder het genot van een kopje koffie en bevrijdingsgebak op de feestelijke aankomst van de lopers van Atverni, die het vuur ‘s nachts vanuit Wageningen hebben opgehaald. Burgemeester Backhuijs neemt de vlam in ontvangst en zal het bevrijdingsvuur  ontsteken. De Batenbouwers spelen het Wilhelmus en zorgen voor de verdere muzikale omlijsting. Het evenement duurt tot 12.00 uur.

Tevens is er de gelegenheid om bij de Tweede Verdieping de expositie van tekeningen over Kind en Oorlog, gemaakt door leerlingen van 2 basisscholen te bezoeken en om er de vlogs van de Geinvloggers over oorlogsgerelateerde onderwerpen te bekijken.

Ook de documentaire ‘Drijvend Verleden’ over de ervaringen van Vreeswijkse Schippers in oorlogstijd is er op 5 mei te zien.

Op 1 mei om 15.00 uur – Opening expositie bij Tweede verdieping over Kind en Oorlog en project Geinvloggers

De afgelopen weken hebben leerlingen van de Margrietschool en de Willem Alexanderschool meegedaan aan een project van het Comité 4 en 5 mei, het Inspiratieboek. Zij lieten zich door verhalen over kind en oorlog inspireren om werkstukken te maken. Deze werkstukken worden de hele maand mei geëxposeerd bij de Tweede Verdieping. Burgemeester Backhuijs zal samen met enkele Geinvloggers de expositie openen.

De vlogs van de Geinvloggers gemaakt onder begeleiding van Dagmar van Amerongen over oorlogsgerelateerde onderwerpen zijn vanaf dan ook de hele maand mei te zien bij de Tweede Verdieping.

Reacties zijn gesloten.