4 mei

Op 4 mei herdenken we alle oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we onze vrijheid.. Ook in Nieuwegein staan we hierbij stil. .
Op 4 mei herdenken we de slachtoffers bij het monument aan de Nedereindseweg en zijn we om 20.00 uur twee minuten stil.

Openbare herdenkingsbijeenkomst

Voorafgaand aan de plechtigheden bij het monument is er in de Nicolaaskerk (Jutphasestraatweg 6) een herdenkingsbijeenkomst. Deze bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk.

De muzikale bijdrage tijdens de herdenkingsplechtigheid zal geleverd worden door de jonge harpiste Tra-Mi Nguyen. De Batenbouwers spelen Ammerland van Jacob de Haan.

Rietje de Haan-Kooistra vertelt tijdens de herdenkingsbijeenkomst haar verhaal
‘Het gouden schaartje’.
Rietje is geboren op Eerste Kerstdag 1940. Haar beide ouders zaten in het
verzet. Zij geeft nu lezingen en gastlessen over de oorlog op scholen in het hele land.

Stille tocht

Om ca. 19.40 uur verzamelen de aanwezigen in de kerk, en anderen die zich willen aansluiten, zich buiten de kerk om vandaar in een stille tocht via de Utrechtsestraatweg naar het monument bij de Dorpskerk te lopen.

Dodenherdenking

Om 20.00 uur is volgen 2 minuten stilte. Hierna dragen 2 Nieuwegeinse jongeren een gedicht van Nieuwegeinse dichter Ton de Gruyter voor. Daarna worden er kransen of bloemen gelegd.

Koffie in het Geinlicht

Na afloop is er in ‘het Geinlicht’ naast de Dorpskerk (Nedereindseweg 1) de  gelegenheid om na te praten en kopje koffie te drinken.

Herdenkingsconcert NAS 

Tegelijkertijd vindt er in de Barbarakerk in Vreeswijk het herdenkingsconcert plaats door het NAS en het projectkoor. Het concert begint om 19.45 uur. Om 20.00 uur wordt ook daar 2 minuten stilte in acht genomen. De toegang is gratis. Op 3 mei wordt het concert ook gegeven en begint dan om 20.00 uur.